Tomaten med sin härliga smak av umami – den femte grundsmaken vid sidan av sött, salt, surt och beskt är svår att inte tycka om. Och trots att den innehåller väldigt mycket vatten (nästan 95 procent) så är den ändå väldigt nyttig. Tomater innehåller flertalet antioxidanter och är det livsmedel som innehåller mest av antioxidanten lykopen, det visar en studie vid Stockholms universitet.
När jag för några år sedan intervjuade läkaren Helena Nyblom menade hon att tomater är bra för både hjärta och kärl, och minskar risken för cancer. Helena berättade också att tack vare lokopenet och de andra antioxidanterna är de fantastiska tomaterna även bra för huden och de fördröjer rynkornas uppkomst. Bara en sån sak.
Som sagt. Jag älskar tomater i alla möjliga former. Och vi har precis bestämt oss för att nästa år. Då bygger vi ett större växthus.
Tips 1: Lykopen behöver fett för att kunna tas upp av kroppen, därför är det bra att äta dem med till exempel lite olivolja. Hurra, säger jag som älskar en klassisk enkel tomatsallad.
Tips 2: Lykopenet blir ännu mer tillgängligt om det hetta upp. Stek dina tomater med lite vitlök. Mums. Eller gör en smaskig tomatsås, drick tomatjuice – eller rent av, ta en klick tomatketchup (kanske inte den sötaste).
Tips 3: Vill du bevara tomaternas fantastiska smak – förvara dem i rumstemperatur. Och hur härligt är det inte att gå och småäta små körsbärstomater (eller stora också för den delen) som ligger framme. Nästan som godis.
Vill du grotta ner dig lite mer? Här är tomatens innehåll (de vanligaste näringsämnena/100g). Källa Livsmedelsverket.
Vikt standard (g) | 100 |
---|---|
Energi (kcal) | 18 |
Energi (kJ) | 73 |
Kolhydrater (g) | 2,60 |
Fett (g) | 0,13 |
Protein (g) | 0,81 |
Fibrer (g) | 1,30 |
Fullkorn totalt (g) | 0 |
Sockerarter (g) | 2,8 |
Summa mättade fettsyror (g) | 0,02 |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0,02 |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0,06 |
Vitamin D (µg) | 0,000 |
Vitamin C (mg) | 14,8 |
Folat (µg) | 16,6 |
Järn (mg) | 0,190 |
Salt (g) |